streda 10. septembra 2014

Presne pred rokom


Úroda zo záhradky sa pomaličky sťahuje domov a medziiným aj tekvice. Prvá tekvica už je spracovaná, druhá si tróni na lavici spolu s machovkou a okrasnými tekvičkami.
 
 

 

 

Keď som hľadala vo svojom blogu, akože som to vlastne minulý rok robila ten tekvicový cheescake, zistila som, že to bolo tiež 10. septembra, presne pred rokom — aká náhoda… :-)
Včera sme rozkrojili prvú tohoročnú veľkú tekvicu. Dievčatá skonštatovali, že na helloween čakať nebudeme. A tak sme ukuchtili na večeru krémovú tekvicovú polievku a navarili hrniec tekvicového pyré. Šesť porcií skončilo v mrazničke a jedna dnes v tekvicovom cheescaku. Problém bol nájsť doma dostatok keksov na korpus, maškrtné jazýčky nič nenechajú na pokoji a miesta, kde bývajú „ukryté“ mlsky, som nachádzala prázdne. V korpuse napokon skončili jedny cukrárske piškóty, jedny Marína keksy, jedna tatinkova dia oblátka a dve tortové oblátky. Na dochutenie som pridala kakao a kokos a aby sa dalo zo surovín vypracovať cesto, tak asi 50 g masla a mlieko podľa hustoty cesta. Teda cesta — všetky spomenuté suroviny som vložila do sekáčikového mixéra a rozmixovanú hmotu natlačila do sklenného pekáčika. Tým istým mixérom som spracovala aj náplň: 3 vajíčka, asi 400 g tvarohu, 150 g tekvicového pyré, trošku smotany, podľa chuti cukru a na dochutenie máličko škorice a zázvoru. Pre istotu, aby náplň ztuhla, ešte asi polievkovú lyžicu prášku na vanilkový puding (kukuričný škrob).
A teraz sa do mňa pustite, že to nie je cheescake, lebo tam nie je mascarpone alebo philadelphia. Nech, takto je oveľa menej tučný — a nech si to volá kto chce ako chce :-)

 


  
 
To fialové je rozkvitnutá mäta — skončila v limonáde :-)

Keď už bol foťák poruke, odfotila som časť našej lieskovcovej úrody.
Liesky, Hallská a Webbova, boli perfektnou investíciou do našej záhrady. Nielenže rýchlo vyrástli a dávajú nádhernú úrodu, ale vytvorili aj stenu od susedov, sú krásne, keď kvitnú, a poskytujú aj drevo na oporné palice ku kadečomu. Rezať ich treba, bez toho by boli kry veľmi prehustené.
To bude koláčov a domácej nutely! :-)

  
 
  
Tri oriešky pre…






Krásny deň všetkým!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára